2010. március 30., kedd

FW190 A-4 - 1/72 - Tamiya V.rész

Készítette egy pár képet a kabinról. Íme.










Quad Gun Trailer M55, Dragon 1:35



Csak röviden a száraz tényekre hagyatkozva.
-Még Karácsony előtti valamelyik hét péntekén betévedtem a Sasba és ott meg láttam e kis légvédelmi tragacsot.
-Vasárnap délelőtt és hétfő reggel össze is állítottam.
-Az első igazi örömmakettezésem a Tamiya Jeppje óta.
-Már csak a négy esztergált cső hiányzik és festhetem is.
Egyenlőre ennyi... :)

2010. március 20., szombat

G.I., Alpine Miniatures 1:35

A hétvégén nekiláttam egy újabb figurának. Ez a mostani állapot.



2010. március 19., péntek

I.A.R. - 80M, Parc Models/A-model 1:72. I.rész

Újabb delikvens a kórboncnok kés alatt. :)
Az elmúlt napokban úgy éreztem, hogy illik olyan makettel is foglalkoznom amihez más hozzá sem nyúlna.
Mindenesetre nem olyan vészes mint első ránézésre tűnik. Itt egy ki s dobozbontás: http://www.internetmodeler.com/artman/publish/flaviation/Amodel-1-72-IAR-80A_printer.php
A makett több mint izgalmas ... talán inkább a több mint érdekes kategóriába tartozik. ;)

Akkor a fő hibák:
-rossz forgásirányú légcsavar
-keskeny kabintető

A makett illeszkedése nem a legjobb, ezért üveglapra helyezett 800-as csiszolópapíron csiszoltam össze az érintkező felületeket.
A felületen elég sokk sérülés található. Miután újra karcoltam a panelvonalakat átcsiszoltam az egész felületet. Végül rádlizóval felszegecseltem.
A kipufogókat kilágyított szelepszárból készítettem el.



Letisztítottam a jobb törzs belsejét, majd különböző keresztmetszetű húzott szálakból és sztirollapból elkészítettem az új belsőszerkezetet.

Nimród restaurálás

Somogyi Balázs tájékoztatóját beollóztam mely a Makett.orgon jelent meg.

Sziasztok!

Ígéretemhez híven a beszámoló:

Pár hete meglátogatott minket a klubban Dér Richárd és Illés János. Nagyon részletesen beszámoltak a felújításról.
Richárd vezeti a felújítást (és a saját pénzéből finanszírozza) János a fegyverzettel foglalkozik.

Ricsi beszámolója:
A harcjárművet teljesen szétszerelték, megtisztították, igyekeztek eltüntetni a korábbi nem éppen szakszerű felújítások nyomait. A teknő a nem éppen legjobb ötvözetek miatt több helyen megrepedt, ezeket a repedéseket kijavították. A torziós rugókat korábban lehegesztették, ezeket kicserélték, a gyűjtők által felajánlott eredetiekre. A motort kiszerelték. Nem lehetett átfordítani a főtengelyét. Korábban az a hír járta, hogy kiégett a motorja. Ennek semmilyen jelét nem tapasztalták, viszont valószínűleg egy télen belefagyott a hűtővíz, elrepedt a blokk, és az így bekerülő víz korrozív hatása okozta a megszorulást, Ezeket a hibákat orvosolták, a motor így már teljesen rendben van. Ennek a szétfagyásnak köszönhetően a hűtők is javíthatatlanul tönkrementek, ezeket újragyártották. Sok fődarab az idők folyamán eltűnt a motorról, önindító, dinamó, karburátor, stb. Ezeket leginkább gyűjtők segítségével pótolták. A sebességváltó és a differenciálmű viszont meglepően jó állapotú volt, alig pár kilométer megtételére utaló nyomokkal. Valószínűsíthetően ezt még a háború alatt cserélték, és utána már nem nagyon használták a járművet. Sok gumi alkatrészt (pl. vízcsövek) pótolni kellett, mert az idő tönkretette őket. A teljes elektromos kábelezést újra kellett készíteni. A lánctalp a lehegesztett, leeresztett futómű miatt rövidebb lett, a hiányzó lánctagokat gyűjtők felajánlásából pótolták. Sajnos ezek sem a legjobb minőségű acélból készültek, ezért csak óvatos, és megfontolt használatot tesznek majd lehetővé. A műszerek teljes mértékben hiányoztak, ezeknek az újragyártása, pótlása folyamatban van.

Jani beszámolója:
A 40 mm-es gépágyút szinte teljesen tönkretették. Több réteg gittel vonták be, mely eltávolítása komoly feladat volt. A zár szinte teljesen hiányzik, a cső rugója több helyen törött volt, amit korábban hegesztettek. Ezeknek következtében a helyreállítás után kinézetre hibátlan lesz a löveg, de lőni nem lehet majd vele, maximum pirotechnikai eszközökkel durrogtatni.

Összegezve a beszámolók alapján a felújítás szakszerű, és alapos. A jármű mozgásképes lesz. A színét még nem tudni biztosan. A várban a kiállításra le lett fújva, mert ez volt a parancs, erre egy egész este állt rendelkezésre az elszállítás előtt. Ennek következtében még újra le kell festeni a járművet. A szín és a terepminta még egyeztetés alatt áll, majd a történészek eldöntik, milyen legyen. A színekhez az eredeti színminták alapján lesz kikeverve a festék.

A felújítás után a Nimród Ócsára kerül. Itt májusban nyílik majd egy haditechnikai park, ott fog "lakni" és néha önerőből mozogni. A korábbi Bolyai gyűjtemény jelentős része is ide költözik, az anyagi források tükrében.

Zárszóként nagyon köszönjük a beszámolót, a részletes és mindenre kiterjedő tájékoztatást. Sok sikert, és kitartást kívánva a további munkához.

Somogyi Balázs / Polar

2010. március 17., szerda

U.S. G.I.s, The Body 1:35 - I. rész

Elkészültem két újabb figurával.







2010. március 16., kedd

FW190 A-4 - 1/72 - Tamiya IV.rész

A futóművet felcsöveztem és levágtam a futóműaknaajtó felesleges részeit, majd egy kicsit elvékonyítottam. A farokfutót kitérítettem és úgy rögzítettem.



És így néz ki már kerekeken.




2010. március 11., csütörtök

Junkers D.I. - 1/72 - Roden

Lencsevégre kaptam e kis jószágot. Lőrincz Petit készítette még tavaly Szolnokra. Az amúgy egyszerű kis repülőt a Roden még tovább egyszerűsítette ... sajnos.






Légcsavar teherbírás teszt ... meg bírja meg bírja :) :



A sufnituning szélmérő:



Az elmaradhatatlan fából faragott légcsavar:



Extra küllős kerék:



És végül a puritán de már nem spártai kabinbelső:

2010. március 6., szombat

FW190 A-4 - 1/72 - Tamiya III.rész

Visszatértem az első teóriámhoz, miszerint az olajhűtő 76/75 lehetett. S a motor burkolattal elkészültem.





s végül az elmaradhatatlan összehasonlítás


2010. március 5., péntek

FW190 A-4 - 1/72 - Tamiya II.rész

Kis haladás.
Az olajhűtőt átfújtam a már narancsosabb RLM04-el.
A légcsavarkúp RLM27-es lett.
A légcsavartollak RLM70-es színt kaptak.



színtelenítve



képhez igazítva




Az olajhűtő valószínűleg RLM27-es.

Krisztián

2010. március 3., szerda

FW190 A-4 - 1/72 - Tamiya I.rész

Mindig megkapom a repülősöktől, hogy minden repülőmet félbehagyom. Ezt a makettet úgy 7-8 éve kezdtem el. Nagy löket kb. 3 éve érte, amikor véletlenül ráakadtam erre a képre.



Akkor az alapfestés el is készült, miután hosszasan konzultáltam Fülöp Sanyival. Aztán bekerült egy cipős dobozba, majd nem is olyan rég eszembe jutott, hogy talán érdemes lenne folytatni. Így további segítséget kértem Sanyitól a fotó elemzéshez. Most itt tartok vele. Az olajhűtő sárgájával (RLM04) még nem vagyok elégedett, ezen még munkálkodni kell. Illetve a motor burkoló lemez alsó részének színét még nem sikerült beazonosítani.

Krisztián