2009. augusztus 19., szerda

Willys Jeep, Tamiya 1:48 / I.rész


Ez a makett a 35-ös kis tesója, így nem okozott kellemetlen meglepetést. Sajnos a készletből hiányzik a motor, illetve elhagyták a kilóméterórát a műszerfalról. Az utóbbit a matricalapon találjuk meg. A makettet Szabácsik Péter barátom készítette dobozból, én csak a gáz pedálokat pótoltam.



Első lépésként Gunze festékekből kevertem, egy enyhén zöldes barna színt, mellyel lealapoztam járművemet.



Ezután a Color modulation technikát alkalmazva világosítottam a járművet. Az ehhez használt festék az alapszín okkerral, fehérrel és kevés zölddel világosított árnyalata.



A járművet azért festettem ilyen sötétre, mert szeretném nagyon porosra készíteni. Így a sötét alap kellő kontrasztot biztosít a világos pornak.

A matricázás tartogatott jó és rossz dolgokat is. Kezdem a rosszal. Sajnos a hadirendszámot lehagyták és csak két sorozatszámot mellékeltek amik a motorháztetőre kerülnek. Az pedig amelyik a hátfalra, sajnos nincs a matricalapon. Ez utóbbi problémát az orvosolta, hogy figyelmetlenségből két ív matricalapot csomagoltak. De, hogy a hadirendszámot honnan fogom pótolni ezt még nem tudom.

A matrica felhelyezése előtt egy órával, Gunze fényes lakkal átfújtam a matricázandó felületeket, hogy a matrica jobban feltapadjon a felületre (matt felületre a matrica nehezen vagy egyáltalán nem tapad).
A matrica felhelyezésekor örömteli meglepetés ért. Ez nem a megszokott vastag tamiya lakkozás, hanem egy majdnem leheletvékony réteg. Matrica lágyítót nem is használtam, csak feszítő folyadékot.

A jármű súlytáblázatát egy maradék Academy matricalapról csentem, melyet a jármű jobb oldalára helyeztem el. Természetesen a szövegnek semmi köze a valósághoz, de bízok a vastag porréteg jótékony takarásában.

Az úgynevezett Bridge plate-et melyre a jármű súlyát festették egy sárgára festett sztirol lapból készítettem. A számokat pedig a matricalap kísérő szövegéből ollóztam össze.

Végül, hogy a matricát és a felületet megóvjam a későbbi olajos bemosásoktól és beeresztésektől, Átlakoztam az egész járművet fényes Gunze lakkal.





Krisztián

Nincsenek megjegyzések: